Nopsan parhaan yleisurheilijan valtikka säilyi vankoissa käsissä

Noormarkun Nopsan yleisurheilukauden päätös- ja palkitsemistilaisuus järjestettiin Kankaan koululla toissa viikonloppuna kaksijakoisissa tunnelmissa: Kausi oli ollut jälleen hyvin menestyksekäs joidenkin avainurheilijoiden loukkaantumisista huolimatta, ja Nopsa ylsikin tasapistein (260) Porin Yleisurheilun kanssa Satakunnan piirin parhaaksi seuraksi Suomen Urheiluliiton noin 400 jäsenseuran välisesä luokittelussa, valtakunnallisen sijoituksen ollessa molemmilla 22. Erityisen vahvaa oli nopsalaisten junioreiden menestys SM-kisojen nuorimmassa eli 14-15-vuotiaiden ikäluokassa, jossa Nopsa rikkoi kolmannen kerran historiassaan 60 SM-pisteen rajan päätyen tasapisteisiin Helsingin Kisa-Veikkojen kanssa ja jääden vain muutaman Suomen kärkiseuran taakse. Arvokisaedustuksiakin kertyi Nopsan yleisurheilijoille tukuittain junioreista yleiseen sarjaan ja vielä aikuisurheiluunkin asti. Toisaalta marraskuun alkupuolella, eli uuden kauden jo alettua, kaksi pitkäaikaista seura-aktiivia poistui pysyvästi keskuudestamme, minkä johdosta vietettiin tilaisuuden alkupuolella hiljainen hetki.

Nopsa on tullut aikojen saatossa tunnetuksi nopsajalkaisista pikajuoksijoistaan, joista tänä vuonna parhaimpana palkittiin ikäluokkansa eli 22-vuotiaiden Suomen mestaruuden 400 metrillä voittanut ja saman matkan pronssilla Kalevan Kisoissakin mitalitilinsä avannut Asseri Välimäki, joka pääsi ensimmäistä kertaa edustamaan Suomea myös yleisen sarjan Ruotsi-ottelussa. Pikajuoksuperinteitä hänen taustallaan Nopsassa vaalivat perintöprinsessat Aada-Olivia Oksanen ja Olivia Kärki. Oksasen hallikausi alkoi lupaavasti N17-sarjan SE-ajalla 150 metrin juoksussa, Suomen mestaruudella N17-sarjan 60 metrillä sekä naisten SM-hallien 5. sijalla 200 metrillä, mutta kesä jäi melkein kokonaan väliin loukkaantumisten myötä. Sisukkaasti hän taisteli itsensä vielä mukaan Nopsan nuorisojoukkueen kantavaksi voimaksi Pohjola Seuracupin suurten kaupunkiseurojen finaalissa Vantaalla, jossa Nopsa saavutti tiukan taiston jälkeen hopeaa. Tästä Aada-Olivia sai tunnustuksena Olavi Tankki Salosen Nopsan kiertopalkinnoksi lahjoittaman Taistelijan maljan sekä stipendin Tankin ME-laattarahastosta. Olivia Kärki puolestaan edusti Suomea Nuorten Olympiafestivaaleilla Slovakiassa ja voitti Nopsan sisäisen pistekilpailun, jossa huomioitiin mm. SM-pisteet ja luokkatulokset eri lajeista. Kärki valittiin myös vuoden hyppääjäksi Nopsassa kunnostauduttuaan aitajuoksun ohella erityisesti pituushypyssä, josta kirkkaimpana saavutuksenaan N16-sarjan SM-kulta. SM-hopeaa P15-sarjan pituudessa ponnisti puolestaan Samuel Jussila, joka palkitiin myös kauden parhaana moniottelijana Nopsassa.

Viimeisen vuosikymmenen aikana yksi laji Nopsassa on kuitenkin ollut ylitse muiden, ja se on moukarinheitto. Vuonna 2012 Nopsan parhaaksi yleisurheilijaksi valittiin Ilmari Lahtinen, jonka pikkuveli Oskari Lahtinen sijoittui tänä vuonna moukarinheitossa hienosti neljänneksi alle 23-vuotiaiden Pohjoismaiden mestaruuskisoissa. Vuodesta 2013 alkaen kiinnityksen Nopsan parhaan yleisurheilijan kiertopalkintoon ovat saaneet vain moukarinheittäjät Kati Ojaloo (kahdesti) ja hänen elämänkumppaninsa Tuomas Seppänen, jonka nimi kaiverrettiin vuoden yleisurheilijan pokaaliin tänä vuonna jo 8. kerran. Se on yhden vähemmän kuin Seppäsen Kalevan Kisoista saavuttamien SM-hopeamitalien määrä, joista tuorein on tältä kesältä. SM-menestyksensä ohella Seppänen edusti Suomea tänä kesänä MM-kisoissa Oregonissa, EM-kisoissa Münchenissä sekä Ruotsi-ottelussa, joissa paras terä oli tosin jo kateissa. Seppäsen kauden paras kiskaisu 74,97 näki päivän valon jo kesäkuun alussa Saksassa. Moukarinheiton tulevaisuuskin näyttää Nopsassa valoisalta, sillä Pinja Kärhä voitti lajissa T15-sarjan Suomen mestaruuden kaksoissisarensa Venlä Kärjen korjatessa talteen lajin SM-hopeamitalin. Pinja voitti SM-kultaa myös T15-sarjan kuulantyönnössä ja oli aivan omaa luokkaansa Nopsan sisusarjojen eli alle 15-vuotiaiden pistekilpailussa ennen T12-sarjan Jenny Viitasta. Nopsan kovaa heittopanosta tänä kesänä täydensi vielä Sanni-Maria Mäkelä, joka viskasi kiekonheiton SM-hopeaa N17-sarjassa ja edusti Suomea alle 17-vuotiaiden EM-kisoissa Jerusalemissa.

PALKITSEMINEN 2022

Paras yleisurheilija: KALEVAN KISOJEN HOPEA:                       Tuomas Seppänen

+ Paras heittäjä:  + Talvi SM-hopea                                                                      

SM- kulta, M22 400 m ja KALEVAN KISOJEN ja                           Asseri Välimäki

SM- hallikisojen (M/N) PRONSSI ja paras pikajuoksija:

SM- kulta ja hopea, sekä arvokisaedustus                                   Olivia Kärki

 + paras hyppääjä:

SM- kulta x 4 + SM- hopea + paras sisu-urheilija:                        Pinja Kärhä

SM- hallikulta ja SE- tulos                                                                Aada- Olivia  Oksanen

SM- hopea ja arvokisaedustus:                                                       Sanni- Maria Mäkelä

SM- hopea ja paras ottelija:                                                             Samuel Jussila

SM- hopea + 2 SM- joukkuekultaa, Talvi SM-kulta,                       Venla Kärhä

SM- joukkuekulta, P15:                                                                    Juho Kallio

                                                                                                            Oliver Ovaskainen

SM- joukkuehopea, P14:                                                                  Jeri Niinivirta

                                                                                                            Aapo Manner

SM- joukkuehopea, P14:                                                                  Leo Pakkasela

                                                                                                            Juho Viitanen

Paras kestävyysjuoksija:                                                                 Hilla Tenho                            

Vuoden aikuisurheilija 2022                                               Pekka Jaakkola

Vuoden paraurheilija 2022                                                               Antti Alitalo

Aktiiviset sisu-urheilijat:                              Tyttö:                          Minja Mäkelä

                                                                        Poika:                         Juho Viitanen

Vuoden yllättäjä:                                                                               Leo Pakkasela          

Taistelijan Malja:                                                                               Aada- Olivia Oksanen                                                                                                          

PISTEKILPAILU 2022, vanhemmat

1. Olivia Kärki                    73 p.

2. Asseri Välimäki            71 p.

3. Sanni- Maria Mäkelä     54 p.

4. Tuomas Seppänen       52 p.

5. Einari Välimäki             30 p.

6. Oliver Oksanen            27 p.

7. Kati Ojaloo                   22 p.

8. Pritne Lember              15 p.

9. Samuli Nurminen           7 p.

9. Heikki Välimäki              7 p.                                    

SISUSARJAT PISTEKILPAILU 2022

 1. Pinja Kärhä                 145 p.
 2. Jenny Viitanen            78 p.
 3. Venla Kärhä                  76 p.
 4. Iina Poussu                   72 p.
 5. Samuel Jussila             66 p.
 6. Mikael Saastamoinen   62 p.
 7. Juho Kallio                   57 p.
 8. Minja Mäkelä                 56 p.
 9. Julia Sjöholm                56 p.
 10. Siiri Välimäki                 52 p.
 11. Jeri Niinivirta                42,5 p
 12. Juho Viitanen               39,5 p.
 13. Eemeli Poussu              39 p.
 14. Leo Pakkasela               37,5 p.
 15. Oliver Ovaskainen       37 p.

SM- MITALIT 2022            Kulta            11 kpl

                                         Hopea            9 kpl

                                         Pronssi          3 kpl           Yhteensä:    23 mitalia

Samankaltaiset artikkelit