Nopsa vahvasti mukana uudistuneessa Karhuviestissä

Perinteinen Karhuviesti järjestettiin viime viikonloppuna 44. kerran, muttei enää perinteistä reittiä “Raumalt Porrii”, vaan uudistetulla reitillä ja konseptilla “Porist Luvial ja takas”. Taustana reittimuutokselle olivat Valtatie 8:lle viime vuosina rakennetut ohituskaista-alueet ja aivan viimeisenä niittinä Eurajoen ohitustiejärjestelyt, joiden alueella juoksijoiden turvallista etenemistä ei olisi enää voitu taata kuin muu liikenne tilapäisesti katkaisemalla. Näin mittavan ja kalliin operation toteuttamista ei nähty mielekkääksi millään tasolla, vaan tilalle löydettiin edestakainen reitti Porin stadionilta Luvian urheilukentälle, mikä saatiin toteutettua kokonaisuudessaan kevyenliikenteenväyliä ja huoltoteita pitkin menemättä enää lainkaan valtatien pientareen puolelle. Juoksijat saavat siis juosta rauhassa rekkaliikenteeltä, eivätkä joudu enää nielemään valtatien pölyjä.

Jokaisessa Karhuviestissä mukana ollut Porin Kuntoilijoiden ikiliikuja (Juho) Jussi Astokari muisteli kyseessä olleen alunperin heidän yhdistyksensä ideoima ja toteuttama maantieviesti, jollaisia Suomessa oli menneinä vuosikymmeninä monella muullakin tieosuudella. Lähimpänä esikuvana toimi 1970-luvulla kymmenisen kertaa Hämeenlinnan ja Lahden välillä järjestetty 77,77 kilometrin mittainen ja kahdeksanosuuksinen Palma-viesti, jota lahtelainen panimoyhtiö vahvasti sponsoroi. Kun Porin Kuntoilijoita ei hyväksytty mukaan tähän seurajoukkueiden väliseen mittelöön, heidän puuhamiehensä päättivät järjestää oman viestinsä paikallisen panimoyhtiön suosiollisella tuella Rauman ja Porin välille. Ensimmäistä Karhu-viestiä kaavailtiin syksylle 1977, mutta käytännön syistä se siirtyi toteutettavaksi keväällä 1978. Numerolappuja oli joukkueita varten painatettu 40 kpl, mutta niitä tarvittiin pikatoimituksella lisää, kun joukkueita oli lopulta 70. Panimon muutettua tällä vuosituhannella Porista Keravalle ja jättäydyttyä pois viestistä, putosi myös väliviiva Karhuviestin nimestä pois. Nykymuodossaan Karhuviestin päätukijana voidaankin pitää Karhukaupunki Poria.

Viimeisen vuosikymmenen aikana Karhuviestiä ovat Porin Kuntoilijoiden kanssa olleet järjestämässä Rauman Urheilijat ja Noormarkun Nopsa. Rauman nyt menettyä asemansa viestin lähtöpaikkana, myös Rauman Urheilijat halusi jäädä pois järjestelykoneistosta. Järjestelytoimikunnan muodostavat Nopsan ja Porin Kuntoilijoiden puheenjohtajisto sekä porilaisen kestävyysjuoksun erikoisseuran Spiidi.netin pellepeloton Juha Souko, joka vastasi kehittämiinsä älykapuloihin tukeutuneesta Karhuviestin sähköisestä ajanotosta ja tulospalvelusta.  

Nopsa huolehti tänä vuonna Lattomerentien ja Hangassuon vaihtopaikoista Mika Kallion ja Timo Salosen johdolla, Porin Kuntoilijoiden vastatessa Luvian urheilukentän kupeessa sijainneesta 3. vaihdosta, joka toimi koko viestin kääntöpisteenä. Nopsan raumalaislähtöinen kultakurkku Juha Mäenpää toimii tuttuun tapaan kuuluttajana lähdössä ja maalissa, mutta tällä kertaa välissä ei ollut 50 kilometrin siirtymää, vaan koko setti hoitui hänelle tutusta työpisteestä Porin stadionilta, jonka pääkatsomon takana Nopsan naisjaosto Marja Kallion johdolla pyöritti grillikioskia. Kuuluttajan korviin juoksijoiden rintanumeroita oli radiopuhelimen välityksellä kertomassa Nopsan yu-jaoston puheenjohtaja Seppo Välimäki ja maalissa käsiajanotosta huolehti hiihtojaoston puheenjohtaja Asko Mäkiranta, kirjureinaan Nopsan nuoret juniorit Miia Kallio ja Vilhelmiina Ruohomäki. Voidaan siis sanoa, että kaikenikäisiä tekijöitä tarvittiin Nopsan yli 30-henkisessä talkooporukassa, jotta Karhuviestiin tällä kertaa osallistuneet 78 joukkuetta saatiin kunnialla lähdöstä maaliin ja pidettyä vielä hyvissä eväissä ennen kotimatkaa, joista pisin oli edessä Sallasta liikkelle lähteneellä Lapin rajavartioston joukkueella nro 147.

Kuva: Porin stadion toimi tänä vuonna Karhuviestin lähtö- ja maalipaikkana. Viestiin osallistui kaikkiaan 78 joukkuetta, joiden mukana numerolla 162 Karhunkaatajat, Nopsan 4 x 800 metrin seuraennätysjoukkueeseenkin v. 1994 kuulunut Petri Mannonen avausosuuden juoksijanaan.

Samankaltaiset artikkelit