Asseri Välimäki katkaisi moukarinheittäjien pitkän ketjun Nopsan vuoden yleisurheilijana

Noormarkun Nopsan yleisurheilukauden päätös- ja palkitsemistilaisuus järjestettiin Kankaan koululla sunnuntaina 26. marraskuuta varsin samankaltaisissa tunnelmissa kuin vuotta aikaisemminkin. Kuluneeseen vuoteen oli mahtunut paljon iloa ja urheilullisen menestyksen hurmaa, mutta myös tärkeiden tavoitteiden hautautumista loukkaantumisten alle sekä sydänsurua seuralle merkittävien aktiivien elämän liekin sammuttua aivan liian varhain. Tätä vuodenkiertoa kävi tilaisuuden alkajaisiksi kuvaesityksen muodossa läpi Nopsan puheenjohtaja Ilkka Herrala painottaen erityisesti nuorisourheilun ja talkootyön merkitystä seuratoiminnan tulevaisuuden takaajina.

Sen jälkeen oli Nopsan yu-jaoston puheenjohtajan, seuran taloudenhoitajan ja kunniapuheenjohtajan Seppo Välimäen vuoro käydä tarkemmin läpi kauden urheilullista antia. Valtakunnallisessa seuraluokittelussa Nopsa oli Satakunnan paras seura 20. sijallaan kaikkiaan 320 seuran joukossa nousten samalla ykkösdivisioonasta superliigaan. Nuorisotoimintakilpailussa, joka mittaa alle 13-vuotiaiden lisenssiurheilijoiden määrää ja heidän osallistumistaan piirinmestaruuskisoihin, muttei lainkaan kilpailullista menestystä, Nopsan oli tyytyminen sijaan 39 valtakunnallisesti ja kolmanteen sijaan piirissä. Näitä sijoituksia keskenään verratessa voidaan todeta, että Nopsa menestyy paremmin laadulla kuin määrällä mitaten, mutta samalla se kertoo jo muutaman vuoden Nopsaakin vaivanneesta poikien katoamisesta yleisurheiluharrastuksen parista. Tähän on saatu jo orastavaa muutosta aikaiseksi lajien välisellä yhteistyöllä, jota halutaan myös jatkaa tulevina vuosina.

Sitten olikin aika ruveta palkitsemaan kauden aikana piirinmestaruuskisoissa, Pohjola Seuracupissa, SM-kisoissa ja jopa kansainvälisissä arvokisoissa menestyneitä Nopsan yleisurheilijoita ohjaajineen ja valmentajineen, eli kokonaisuudessaan mittavaa 110 hengen joukkoa. Heistä 9-13-vuotiaat osallistuivat kauden aikana SUL:n lanseeraamaan Tulevaisuuden tähdet -monipuolisuuskilpailuun, josta palkittiin viisi parasta nopsalaista: Jonni Pirttinen, Isella Hakala, Julia Sjöholm, Siiri Välimäki ja Isla Hakala. Vastaavasti palkittiin 14-vuotiaiden ja vanhempien nopsalaisten pistekilpailun kärkiviisikko: Olivia Kärki, Samuel Jussila, Iina Poussu, Mikael Saastamoinen ja Pinja Kärhä. He kaikki sijoittuivat mitaleille oman ikäluokkansa SM-kisoissa, minkä lisäksi Samuel Jussila valittiin vuoden moniottelijaksi Nopsassa, Olivia Kärki parhaaksi hyppääjäksi ja Pinja Kärhä huikaisevan kautensa kruunauksena Nopsan parhaaksi nuoreksi yleisurheilijaksi meriitteinään mm. Euroopan Nuorten Olympiafestivaalien mestaruus N17-sarjan moukarissa (ainoa kultamitali koko Suomen olympiajoukkueessa), nuorten Ruotsi-ottelun lajivoitto sekä N16-sarjan moukarin SM-kulta ja uusi ikäkausiennätys 70,38. Heidän ohellaan Nopsan junioreista palkittiin SM-mitalistit Oskari Lahtinen, Oliver Oksanen, Nuppu Willman, Venla Kärhä, Leo Pakkasela ja Jeri Niinivirta. Parhaaksi kestävyysjuoksijaksi valittiin Hilla Tenho. Aktiivisen sisu-urheilijan tunnustuksen saivat Saara Tanninen ja Miia Kallio sekä vuoden yllättäjän palkinnon Joona Nurmi. Vuoden aikuisurheilijana palkittiin Pekka Jaakkola ja parayleisurheilijana Antti Alitalo.

Jännitys tiivistyi lopulta kahden Lahden Kalevan Kisojen hopeamitalistin välille, joista Asseri Välimäelle 400 metrin hopea oli tähänastisen uran kirkkain saavutus, kun taas Tuomas Seppäselle moukarihopea oli ennätyksellisesti peräti kymmenes. Vuoden yleisurheilijan titteli kääntyi nyt ensimmäisen kerran Asserille, joka palkittiin myös vuoden pikajuoksijana. Kauden aikana hän kohensi isoveljensä Matti Välimäen nimissä ollutta Satakunnan piirinennätystä uusiin lukemiin 46,48 ja kunnostautui kakkossijallaan Ruotsi-ottelussa miesten 400 metrin parhaansa suomalaisena sekä ankkuroi Suomen voittoon pitkässä viestissä. Ruotsi-ottelua voidaan pitää myös Seppäsen kauden tähtihetkenä, kun hän mittavan uransa ja sitkeän yrityksensä huipennuksena onnistui vihdoin saavutettumaan moukariheiton lajivoiton. Se täytti erinomaisesti kriteerit Nopsan vuoden heittäjän valintaan ja oikeutti myös Olavi Tankki Salosen kasvattajaseuralleen myöntämään Taistelijan malja -kiertopalkintoon sekä stipendiin hänen ME-laattarahastostaan. Seppänen onkin ollut Ruotsi-ottelussa vuodesta toiseen todellinen taistelutahdon ilmentymä ja hengenluoja.

Nopsan vuoden nuori yleisurheilija Pinja Kärhä sekä vuoden yleisurheilija ja pikajuoksija Asseri Välimäki vastaanottamassa palkintojaan.

Nopsan yu-kauden päätös- ja palkitsemistilaisuuden lopuksi palkitut urheilijat asettuivat vielä yhteiskuvaan Kankaan koulun yhdyskäytävän päähän. Etualalla iloitsemassa Lauri Lehtisaari (oik.) ja Samuel Jussila.

Samankaltaiset artikkelit