Nopsan seuraleirillä pääsiäisenä pitkät perinteet

Bussilastillinen innokkaita yleisurheilijoita valmentajineen lähti pitkäperjantain aamuna Noormarkun urheilukentältä kohti Etelä-Pohjanmaata ja Kuortaneen urheiluopistoa, jossa järjestettiin muutaman vuoden koronatauon jälkeen taas perinteinen Nopsan seuraleiri. Kolmipäiväiselle leirille matkusti yhteiskuljetuksen lisäksi kolme erillistä autokuntaa, leirin kokonaisvahvuuden ollessa 38 henkeä. Seuraleirin ohjelmaan kuului tälläkin kertaa monipuolista lajiharjoittelua, hyppy- ja nopeustestejä, luentoa ja vapaamuotoisempia keskusteluja, urheiluopiston maittavia ruokailuja sekä rentoa yhdessäoloa niiden lomassa. Nopsan seuraleirejä on vuosien saatossa järjestetty myös lähileirinä Porin Karhuhallissa, jossa ei kuitenkaan pääse muodostumaan vastaavanlaista yhdessäolon kokemusta matkoineen ja yöpymisineen. Viime syksynä käytiin testaamassa myös Eerikkilän urheiluopistoa seuraleirin pitopaikkana, mutta sen soveltuvuus yleisurheilukäyttöön ja pikajuoksuharjoitteluun on talvikaudella varsin rajallinen.

Seuraleirillä lähes joka kerta mukana ollut yleisurheilujaoston puheenjohtaja Seppo Välimäki muisteli, että hän oli järjestämässä kyseistä leiriä ensimmäisen kerran jo vuonna 1971, jolloin hän sisaruksineen oli vielä Nopsan kantavia voimia urheilijoinakin. Itse urheiluopiston historia ulottuu vielä pari vuosikymmentä kauemmas: Vuonna 1947 perustettu Etelä-Pohjanmaan Urheilun Tukijat EPUT ry rakensi lahjoitusten turvin v. 1950-51 Kuortaneen Aholankankaalle urheiluopiston ja luovutti eteenpäin kaiken siellä sijainneen omaisuutensa Pohjanmaan Urheiluopistosäätiölle Helsingin kesäolympialaisten järjestämisvuonna 1952. Pohjanmaan urheiluopiston nimi vaihtui Kuortaneen urheiluopistoksi Nopsan seuraleiritoiminnan edellä vuonna 1970. EPUT ry:stä nimensä saanut Kuortaneen urheiluopiston alkuperäinen päärakennus Eppula korvattiin vuonna 2005 nykyisellä päärakennuksella, jonka yhteyteen valmistui myös liikuntahotelli.

Kuortanehallissa on 200 metrin juoksurata ja muut yleisurheilun suorituspaikat, ilma-aserata, kiipeilyseinä ja kuntosali. Lisäksi hallissa voi harrastaa ainakin sulkapalloa, koripalloa, sählyä, jalkapalloa ja pöytätennistä, joihin on välineistöä lainattavissa tai vuokrattavissa opistolta. Urheiluopiston alueella sijaitsevat myös jää-, uima-, keila-, golf-, urheilu- ja pallohallit sekä 16 tenniskenttää. Aholankankaan kangasmaastoissa on puolestaan lukuisia lenkkipolkuja, ja samoin opiston läheisyydessä sijaitsee Kuortaneen urheilulukio. Kuortaneen urheiluopisto on toiminut myös monen nopsalaisen rippileiripaikkana, joten monenlaisia hienoja muistoja tähän miljööseen liittyy, ja uusia kerätään taas tulevina vuosina.

Samankaltaiset artikkelit